Bestsellery
Sensitive Balsam ochronny
Sensitive Balsam ochronny
116,00 zł 58,00 zł
szt.
Newsletter
Dołącz do naszego newslettera. Bądź na bieżąco ze wszystkimi nowościami, otrzymuj specjalne rabaty i odbierz 10% zniżki na pierwsze zakupy .
Poznaj pełen skład

 

 

Nie mamy nic do ukrycia. Poznaj składniki kosmetyków Atopik:

A

 

 

ACACIA SENEGAL GUM

 

Guma arabska. Naturalny czynnik zagęszczający i tworzący powłokę, pobierany z kolczastej akacji senegalskiej. Guma arabska jest wysuszonym mlekiem z akacji senegalskiej.

ALPHA-GLUCAN OLIGOSACCHARIDE

 

Oligosacharydy pobierane z naturalnych cukrów. PREBIOTYK - zwiększa aktywność oraz liczbę nieodłącznych korzystnych probiotyków, które wzmacniają mechanizmy obronne skóry.

ANHYDROXYLITOL

 

Pochodna ksylitolu nawilżająca skórę. Pomaga zachować równowagę skóry oraz zachowuje właściwą ochronę.

ASCORBIC ACID

 

Kwas askorbinowy, lub witamina C, to rozpuszczalny w wodzie antyoksydant. Łagodzi podrażnioną skórę i pomaga wyrównać jej koloryt. Witamina C wspomaga syntezę kolagenu skóry i z tego powodu jest używana w produktach przeciwstarzeniowych.

AQUA

 

Dejonizowana woda. Produkty Atopik wykorzystują oczyszczoną i dejonizowaną wodę.

AVENA SATIVA KERNEL OIL

 

Olej owsiany. Identyczna jak w skórze konsystencja oleju zawiera ceramidy, które redukują suchość skóry, fosfolipidy, które zachowują strukturę komórek, oraz kwas linolenowy, który wzmacnia barierę ochronną skóry. Olej owsiany zawiera również antyoksydant, witaminę E. Produkty Atopik zawierają fiński organiczny olej owsiany.

AVENA SATIVA KERNEL EXTRACT

 

Ekstrakt z owsa. Wykorzystywany jest jako substancja ochronna i lecząca skórę. Owies może być wykorzystywany do leczenia suchej i podrażnionej skóry. Owies zawiera betaglukan, który ma właściwości kojące. Ekstrakt z owsa Atopik jest produkowany z fińskiego organicznego owsa. Organiczny owies jest wyodrębniany na określonym etapie procesu mlecznego, kiedy posiada największe ilości składników odżywczych i minerałów.

B

 

 

BENZOIC ACID, BENZYL ALCOHOL

 

Środek konserwujący dozwolony w kosmetykach naturalnych.

BETAINE

 

Betainy są pobierane z melasy z fińskiego buraka cukrowego (Beta Vulgaris). Jest to składnik pochodzenia roślinnego popularny w wielu dzikich roślinach. W pielęgnacji skóry betainy łagodzą podrażnienia, a jako składnik nawilżający zapobiegają wysuszaniu skóry.

C

 

 

C12-20 ALKYL GLUCOSIDE oraz C14-22 ALCOHOLS

 

Emulgator. Emulgatory stanowią ważną część w tworzeniu i konserwacji emulsji. Łączą składniki rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie, tworząc z nich emulsję, kremową masę. C12-20 alkyl glucoside jest produktem kondensacji alkoholu tłuszczowego i glukozy. W produktach wykorzystywany jako emulgator. C14-22 jest emulgatorem, który składa się z alkoholi tłuszczowych, składnikiem leczniczym. W emulsji wykorzystywany również jako składnik stabilizujący.

CANDELILLA CERA

 

Wosk roślinny, nabłyszcza, wygładza i koi skórę. 

CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYSERIDE

 

Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy jest związkiem triglicerydowym na bazie oleju kokosowego, który efektywnie zapobiega utracie nawilżenia, leczy i zmiękcza skórę oraz poprawia jej ochronę.

CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE

 

Łagodny detergent pochodzenia roślinnego.

CETEARYL GLUCOSIDE

 

Poliglukozyd alkoholu cetylostearylowego to emulgator i środek powierzchniowo czynny na bazie oleju kokosowego. Powstaje z alkoholu cetearylowego i glukozy.

CETEARYL OLIVATE

 

Emulgator pochodzący z oliwy z oliwek, który również zapobiega utracie nawilżenia skóry. Ester kwasów tłuszczowych pochodzący z alkoholu cetearylowego i oliwy z oliwek.

CETYL ALCOHOL

 

Alkohol cetylowy jest alkoholem tłuszczowym, który jest wykorzystywany jako emulgator oraz czynnik wygładzający skórę. Jest pobierany między innymi z oleju kokosowego. Alkoholi tłuszczowych nie miesza się z alkoholem. Chemicznie są to zupełnie różne czynniki. w odróżnieniu od alkoholi na bazie etanolu, alkohole tłuszczowe są czynnikami leczącymi skórę.

CITRONELLOL

 

Naturalny składnik zapachowy, część naturalnego zapachu.

COCAMIDOPROPYLBETAINE

 

Łagodny detergent na bazie oleju kokosowego.

D

 

 

DECYL COCOATE

 

Decyl cocoate to naturalny czynnik zmiękczający i leczniczy na bazie kokosa.

DEHYDROACETIC ACID

 

Środek konserwujący dozwolony w kosmetykach naturalnych.

DICAPRYLYL CARBONATE

 

Czynnik zmiękczający i leczniczy. Nawilża skórę zachowując nieodzowną ochronną barierę lipidową skóry.

DIPALMITOYL HYDROXYPROLINE

 

Aminokwas pochodzenia roślinnego, który pomaga stymulować syntezę kolagenu w skórze oraz spowolnić oznaki starzenia.

G

 

 

GERANIOL

 

Naturalny składnik zapachowy, część naturalnego zapachu.

GLYCERYL STEARATE

 

Stearynian glicerolu jest czynnikiem nawilżającym oraz leczniczym. W kosmetykach wykorzystywany jako emulgator oraz emolient.

GLYCERIN

 

Gliceryna jest skutecznym czynnikiem nawilżającym o długotrwałym efekcie. Może absorbować wodę do połowy własnej wagi. Z uwagi na przyjazny wpływ na skórę, w kosmetykach jest najczęściej używanym humektantem.

GLYCINE SOJA OIL

 

Olej sojowy. Olej sojowy jest olejem zmiękczającym i leczniczym, który zawiera liczne cenne aminokwasy oraz antyoksydanty.

GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE

 

Czwartorzędowa pochodna gumy guar, naturalny czynnik zagęszczający.

H

 

 

HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL

 

Olej z nasion słonecznika. Lekki, szybko wchłaniający się oraz odżywiający i zmiękczający skórę olej.

HYDROLIZED JOJOBA PROTEIN

 

Substancja roślinna, środek nawilżający i natłuszczający, pomaga zachować wodę w strukturach skóry. 

I

 

 

INULIN

 

Inulina jest węglowodanem składającym się z fruktozy. PREBIOTYK - zwiększa aktywność oraz liczbę nieodłącznych korzystnych probiotyków, które wzmacniają mechanizmy obronne skóry.

L

 

 

LACTIC ACID

 

Kwas mlekowy jest kwasem AHA oraz czynnikiem kontrolującym pH, posiadającym również właściwości lecznicze i nawilżające.

LINALOOL

 

Naturalny składnik zapachowy, część naturalnego zapachu.

LYSOLESITHIN

 

Lizolecytyna jest emulgatorem pochodzenia roślinnego.

M

 

 

 MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE    MAP, stabilna pochodna witaminy C. Pomaga rozjaśnić przebarwienia i rozświetla cerę. 

MANGIFERA INDICA SEED BUTTER

 

Masło z pestek mango. Masło z pestek mango zawiera antyoksydanty oraz kwasy tłuszczowe, niezbędne dla skóry, które efektywnie odżywiają i zmiękczają skórę. Posiada również właściwości odnawiające oraz kojące.

MENTHA PIPERITA OIL

 

Olejek eteryczny z mięty pieprzowej. Chłodzący i równoważący. Olejek eteryczny, który zapewnia produktom przyjemny zapach.

MYRISTYL MYRISTATE

 

Ciekły wosk. Emolient zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody przez co zmiękcza i wygładza skórę.

P

 

 

PARFUM

 

Zapach. Wszystkie zapachy wykorzystywane w produktach Atopik są pochodzenia naturalnego. Zapachy syntetyczne są zakazane w kosmetykach naturalnych.

PHENETHYL ALCOHOL

 

Czynnik pozyskiwany z róż, wykorzystywany do lepszej konserwacji produktu. Alkohol tłuszczowy, czynnik leczniczy dla skóry.

PROPANEDIOL

 

Propanediol jest naturalnym czynnikiem nawilżającym i zmiękczającym, pozyskiwanym z kukurydzy.

PULLULAN

 

Naturalny polisacharyd, naturalny czynnik zagęszczający oraz tworzący powłokę.

R

 

 

ROSA DAMASCENA FLOWER WATER

 

Woda różana. Woda różana jest czynnikiem leczniczym, który zapewnia produktom wyjątkowy zapach.

S

 

 

SALVIA HISPANICA SEED OIL

 

Olej z nasion Chia. Olej z nasion Chia jest olejem roślinnym, który zawiera wyjątkową ilość kwasów tłuszczowych omega oraz antyoksydantów.

SCLEROTIUM GUM

 

Naturalny czynnik zagęszczający oraz polisacharyd.

SODIUM CHLORIDE

 

Czynnik zagęszczający dla detergentów.

SODIUM COCOAMPHOACETATE

 

Łagodny detergent pochodzenia roślinnego dozwolony w kosmetykach naturalnych.

SODIUM COCO-SULFATE

 

Detergent na bazie oleju kokosowego dozwolony w kosmetykach naturalnych.

SODIUM HYALURONATE

 

Kwas hialuronowy. Hialuronian sodu kwasu hialuronowego jest naturalnym polisacharydem, który występuje w skórze. Efektywnie nawilża i wygładza skórę, zwiększając jej jędrność. Kwas hialuronowy wykorzystywany w produktach Atopik posiada certyfikaty Ecocert oraz COSMOS.

SODIUM PCA

 

Sól sodowa pirolidonowego kwasu węglowego. Naturalnie występująca pochodna aminokwasu, która ma właściwości pochłaniające wilgoć. Nawilża skórę absorbując wilgoć na swojej powierzchni.

SORBITAN OLIVATE

 

Emulgator. Czynnik pochodzący z sorbitolu i oliwy z oliwek, środek powierzchniowo czynny oraz emulgator.

STEARIC ACID

 

Emulgator pochodzenia roślinnego. Czynnik zmiękczający oraz przywracający równowagę tłuszczową.

SQUALANE 

 

Emolient - wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Wykazuje także właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i łagodzące stany zapalne. 

SWEET ALMOND OIL POLYGLYCERYL-4 ESTERS

 

Rozpuszczalny w wodzie olej z migdałów.

T

 

 

TOCOPHEROL

 

Naturalna witamina E, silny antyoksydant, który chroni skórę przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi. Naturalna witamina E zapewnia również efekt nawilżenia.

V

 

 

VACCINIUM MYRTILLUS FRUIT EXTRACT

 

Wyciąg z borówki czarnej (jagody). Wyciąg leczniczy i łagodzący wytwarzany z fińskich borówek czarnych. Stężenie antocyjanów borówki czarnej może być do czterech razy większe niż w innych borówkach. Jagoda bogata jest w antyoksydanty, o doskonale znanych zaletach.

VITIS VINIFERA SEED OIL

 

Olej z pestek grejpfruta. Olej z pestek grejpfruta zawiera kwasy tłuszczowe, ważne dla skóry, które zmiękczają i leczą skórę. Olej posiada również działanie przeciwutleniające. Olej dobrze się wchłania i zmniejsza utratę wilgotności skóry.

X

 

 

XANTHAN GUM

 

Guma ksantanowa jest naturalnym polisacharydem, wykorzystywana jako czynnik zagęszczający i stabilizujący.

XYLITOL

 

Ksylitol jest naturalnym czynnikiem nawilżającym. Pomaga zachować nieodzowną równowagę nawilżenia oraz barierę ochronną skóry.

XYLITYLGLUCOSIDE

 

Pochodna cukru pochodzenia roślinnego, która nawilża skórę. Pomaga zachować nieodzowną równowagę nawilżenia oraz barierę ochronną skóry.

Z

 

 

ZINC OXIDE

 

Cynk jest minerałem łagodzącym skórę, który łagodzi podrażnienia i zmniejsza zaczerwienienia. Tlenek cynku jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl